Norint sukurti išskirtinį prekių ženklą, reikia nemažai laiko sąnaudų ir finansinių išteklių. Tačiau kaip būti tikriems, kad sukurtą prekių ženklą tikrai galėsite teisėtai naudoti? Prekių ženklų paieška suteikia greitą ir paprastą būdą įsitikinti, ar jūsų sukurtas prekių ženklas gali būti naudojamas, nepažeidžiant ankstesnių prekių ženklų savininkų teisių.

Daugeliu atvejų prekių ženklų paieška yra svarbus pirmasis bet kokios prekių ženklo registracijos arba prekių ženklo strategijos žingsnis. Yra nemažai priežasčių, kodėl prekių ženklų paieška yra naudinga, tačiau išskirtinos šios trys pagrindinės priežastys:

  1. a) prieš registruojant prekių ženklą prekių ženklų paieška leidžia įsitikinti ar nėra jau registruotų ankstesnių panašių ar tapačių prekių ženklų – tokia paieška leidžia įsitikinti, ar norimas registruoti prekių ženklas nepažeis jau egzistuojančių prekių ženklų savininkų teisių;
  2. b) prekių ženklų paieška apsaugo prekių ženklo savininką nuo galimų ginčų ateityje (protestų, prašymų pripažinti prekių ženklo registraciją negaliojančia, kt.);
  3. c) įregistravus prekių ženklą, prekių ženklų paieškos pagalba galima stebėti, ar atitinkamoje rinkoje kiti asmenys neregistruoja panašių ar tapačių prekių ženklų.

Kaip patikrinti ar jūsų prekių ženklas gali būti laisvai naudojamas?

Šiuo metu yra sukurta įvairių prekių ženklų paieškų, kurių dėka prekių ženklų savininkai gali greitai, lengvai ir nemokamai atlikti prekių ženklų paiešką.

Jeigu jūs norite registruoti prekių ženklą tik Lietuvoje, tokiu atveju galite pasinaudoti Valstybinio patentų biuro administruojama Lietuvos Respublikos prekių ženklų duomenų baze. Šioje bazėje kaupiami duomenys apie Lietuvos nacionalines prekių ženklų paraiškas ir registracijas.

Jeigu jūs norite išplėsti prekių ženklo registraciją ir registruoti prekių ženklą Europos Sąjungoje, tokiu atveju rekomenduojame pasinaudoti Europos Sąjungos intelektinės nuosavybės tarnybos (ESINT) administruojamais prekių ženklų paieškos įrankiais: eSearch plus, kurioje kaupiami duomenys apie ES prekių ženklų paraiškas ir registracijas, ir TMview, kurioje galima rasti informaciją apie prekių ženklus, kurią teikia visos Europos Sąjungos nacionalinės intelektinės nuosavybės tarnybos, ESINT, Pasaulio intelektinės nuosavybės organizacija (PINO) bei kitos nacionalinės ir tarptautinės intelektinės nuosavybės tarnybos.

Jeigu jus domina platesnė rinka – pavyzdžiui, už Lietuvos ir ES ribų, tokiu atveju rekomenduojame pasinaudoti Madrid Monitor įrankiu, kuriame kaupiami duomenys apie tarptautinių registracijų prekių ženklus, kuriuos registruoja PINO.

Labai svarbu priminti, kad prekių ženklų paieška yra naudinga ne tik prieš pateikiant registruoti prekių ženklą, bet ir jau įregistravus jį, nes būtent prekių ženklo savininkui tenka pareiga stebėti, ar kiti asmenys nepažeidžia jo, kaip prekių ženklo savininko, teisių.

Jeigu turite klausimų, kaip atlikti prekių ženklų paiešką Lietuvos Respublikos prekių ženklų duomenų bazėje, kviečiame pasinaudoti konsultacija intelektinės nuosavybės klausimais, pateikiant užklausą čia: https://intelektine.lt/konsultacijos/.

Intelektine.lt komanda